• strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/avaka/domains/autoriuteises.lt/public_html/old/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /home/avaka/domains/autoriuteises.lt/public_html/old/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 208.

Birželis 2015

Pasirašyta autoriams ir atlikėjams itin svarbi sutartis

Autorių ir atlikėjų teises atstovaujančios organizacijos sudarė sutartį su Lietuvos kabelinių tinklų operatorius vienijančiomis asociacijomis. Po ilgų derybų abi pusės vis dėlto rado bendrą sprendimą. 

19-osios Lietuvos kabelinių tinklų asociacijos metinės konferencijos metu buvo sudaryta sutartis tarp autorių ir gretutines teises administruojančių asociacijų AVAKA, LATGA, AGATA ir kabelinių televizijų operatorius atstovaujančių asociacijų LKTA ir LTOA.

Sutartis sudaryta po beveik dvejus metus trukusių derybų dėl Kabelinių televizijų operatorių mokamo atlyginimo už autorių ir gretutinių teisių turėtojų turinio naudojimą savo veikloje. 

„Aš šią sutartį vertinu labai gerai. Derybos buvo pakankamai ilgos, įtemptos ir net šiek tiek nervingos. Ir kad tiek daug pusių rado bendrą sprendimą – tai yra sveikintina“, – sakė Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) prezidentė Vaiva Žukienė. 

„Kabelinių televizijų asociacijos – vieni stipriausiai organizuotų muzikos ir audiovizualinių kūrinių naudotojų. Derybos buvo nors ir sunkios, bet labai argumentuotos ir konstruktyvios. Ir galime pasidžiaugti, kad nebetenka diskutuoti, už ką reikia mokėti – naudotojai supranta intelektinės nuosavybės svarbą savoje veikloje“, – teigė AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Pasirašydamos susitarimą šalys sutarė, kaip bus apskaičiuojamas ir mokamas atlyginimas autorių ir gretutinių teisių turėtojams už kūrinių retransliavimą artimiausius 3 metus.

„Tai buvo sudėtingos derybos ir šalys išnaudojo visas įmanomas derybų stadijas – tiek tiesiogines derybas, tiek tarpininkavimo procesą LR Kultūros ministerijoje. Džiugu, kad vis dėlto radome sutarimą, – sakė AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas. – Šį įvykį vertinu kaip žingsnį į priekį, kadangi licencinės sutarties sąlygos ir autoriams bei atlikėjams priklausančio atlyginimo apskaičiavimo principai yra racionalūs, priklausantys nuo operatorių gaunamų pajamų už veiklą, tiesiogiai susijusią su autorių ir atlikėjų kūrinių retransliavimu.“

LR autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas numato, jog teisės į kūrinių ir gretutinių teisių objektų kabelinę  retransliaciją gali būti įgyvendintos tik per kolektyvinio administravimo asociacijas.

Nuotraukoje - sutarties pasirašymo akimirka. Fotografė -
Daiva Kazokienė.


Režisierius R. Marcinkus: „Kai filmas pasirodo prekyboje – tą pačią dieną jį pavagia“

Vaidybinio kino filmo „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ vienas režisierių Ričardas Marcinkus savo kailiu patyrė intelektinės nuosavybės vagystę. Kreipęsis į jo interesus atstovaujančią asociaciją AVAKA, kino kūrėjas pripažino, kad be organizacijų įsikišimo kūrėjams tenka kovoti su vėjo malūnais.
„Kai filmas pasirodo prekyboje DVD formatu, tą pačią dieną atsiranda piratinėse svetainėse. Taip atsitiko ir mūsų filmui, – pasakojo režisierius R. Marcinkus. – Šioje vietoje svarbus principinis, moralinis dalykas – vertinu tai, ką mes kūrėme, į šį filmą investavome savo pinigus. Ir kai kas nors ateina ir pasiima tavo žiūrovą, ne tiesiogiai, bet vis tiek tai vadiname vagyste.“
Filmą „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ kūrusi kompanija „Full Screen“, o taip pat ir R. Marcinkus yra audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos AVAKA nariai, todėl kreipėsi pagalbos į AVAKA, kad jų filmas būtų pašalintas iš interneto.
„Tokioje situacijoje esi vienas lauke karys ir reikalinga tave ginanti organizacija, kad išvengtum intelektinės vagystės pasekmių kaip įmanoma greičiau. Kadangi aš pats ir mūsų kompanija esame AVAKA nariai, tiesiog kreipėmės į asociaciją, kad filmas būtų pašalintas iš piratinių tinklapių ir mes neprarastume pajamų už parduodamų DVD tiražą. AVAKA operatyviai sprendė problemą, investavo pinigus į filmo apsaugą ir greitai pašalino filmo turinį iš populiariausių svetainių“, – pasakojo R. Marcinkus.
„AVAKA vykdo monitoringą, aktyviai renka informaciją internete ir teisiniu keliu padeda asociacijos nariams užkirsti jų kūrinių neteisėtą naudojimą viešoje erdvėje. „Sauliaus ir Pauliaus“ atvejis nėra vienkartinė akcija. Mes turime numatę ilgalaikę strategiją, kaip padėti AVAKA nariams užtikrinti jų teisių apsaugą internete. Pastebėję pažeidimus, iškart reaguosime bei imsimės teisinių primonių, kad pažeidimų internete mažėtų“, – patikino AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas.
Asociacijos direktorius priminė, kad žmonės, nelegaliai parsisiųsdami filmus, rizikuoja gauti didžiules baudas, nes atsakomybė už filmo neteisėtą panaudojimą tenka ne tik jį siūlančioms svetainėms, bet ir konkretiems asmenims. Filmą parsisiuntusio žmogaus identifikacija yra nustatoma pagal jo sutartį su interneto operatoriumi. Tam žmogui, kurio vardu registruotas internetas, gali tekti sumokėti keliasdešimt tūkstančių eurų siekiančią baudą. 
 „Iš tiesų gali nukentėti nekalti žmonės: jei anūkas atsisiunčia filmą, baba gali būti pasodinta į kalėjimą. Apie tai mes, žinoma, sukursime kitą filmą... Tiesa, paminėdamas babą, aš neturėjau galvoje Bernadetos Lukošiūtės, tokį personažą kūrusios „Sauliaus ir Pauliaus“ istorijoje“, – juokavo R. Marcinkus.
Jo ir režisieriaus Simono Aškelavičiaus filmas „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ tebegyvena aktyvų gyvenimą: šią vasarą lietuvių veiksmo komediją galima bus pamatyti visoje Lietuvoje vykstančio kino festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ programoje.

Nuotraukos: UAB Full Screen